17 Νοεμβρίου 2016

Άκουσαν οι Αλβανοί, Σκοπιανοί, Τούρκοι κλπ τι είπε ο αμερικάνος πρόεδρος για την Ελλάδα, που εκείνοι πολεμούν;

 
Στην κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα καλησπέρισε στα ελληνικά τους προσκεκλημένους, που τον υποδέχτηκαν με ένα θερμό χειροκρότημα.
Η ομιλία ξεκίνησε με αναφορές του Μπαράκ Ομπάμα στην κληρονομιά που άφησε σε ολόκληρη την ανθρωπότητα η αρχαία Ελλάδα, τονίζοντας ότι «έχουμε χρέος στην Ελλάδα καθώς εδώ, πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το Κράτος». «Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα προσέφερε η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας. Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους», πρόσθεσε ο κύριος Ομπάμα, κάνοντας αναφορά στον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη...
Ο Ομπάμα επισήμανε ότι επιθυμούσε το τελευταίο ταξίδι του ως Πρόεδρος να είναι στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «σε όλες τις κοινωνίες και τις χώρες υπάρχει περισσότερο φιλότιμο, όπως λένε οι Έλληνες». Μάλιστα την λέξη «φιλότιμο» την επανέλαβε στα ελληνικά, επισημαίνοντας: «Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα και αυτό μου δίνει ελπίδα», για να προσθέσει ότι «στο τέλος τα πάντα εξαρτώνται από εμάς.
Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην ομογένεια: «οι Αμερικανοί ευγνωμονούν τους Έλληνες. Μπορείς να τους βρεις με φουστανέλα. Μαζί με τους οποίους γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου. Γιορτάζουμε με σπανακόπιτα και ούζο. Πολλοί ελληνοαμερικανοί ντύθηκαν στα χακί για την ελευθερία της πατρίδας μας», είπε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «πολλοί ελληνοαμερικανοί βάδισαν μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ». Μάλιστα αναφέρθηκε και στον μπασκετμπολίστα Γιάννη Αντετοκούμπο, ο οποίος κάνει καριέρα στο NBA, λέγοντας ότι «γίνεται καλύτερος μέρα με την μέρα». «Αυτό που πιστεύω μετά από 8 έτη στην προεδρία των ΗΠΑ είναι η ζωή διά της αξιοπρέπειας. Αυτά τα μαθήματα εν συνόλω είναι παγκόσμια και είναι μαθήματα που καίνε σε κάθε ανθρώπινη καρδιά», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μία αποστροφή της ομιλίας του, που ήταν και η πολιτική παρακαταθήκη του.
«Ο πιο σημαντικός θώκος είναι αυτός του πολίτη» είπε χαρακτηριστικά. «Κάποιες χώρες ενώ γίνονται εκλογές δεν έχουν πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα. Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές. Η Δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν την ζωή των ανθρώπων διά της βίας και να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη», σημείωσε.
Στην εκτενή αναφορά του στο προσφυγικό και στην στάση των Ελλήνων, ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι: «Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Οι Δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Και ποτέ άλλοτε στον κόσμο δεν έχουμε δει τέτοια συμπόνια προς τους πρόσφυγες, όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το προσφυγικό. Η Δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. Και πρόσθεσε: «Άκουσα πολλές φορές για τους πρόσφυγες-μετανάστες. Όλοι μας είμαστε άνθρωποι, κάτω από τον ίδιο ήλιο. Γυναίκες και άνδρες, όπως αυτοί που φτάνουν στην Ελλάδα, μου δίνουν ελπίδα. Βλέπω φιλότιμο κάθε μέρα, και αυτό μου δίνει ελπίδα»...
Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου ολοκληρώθηκε με ευχαριστίες για τη φιλοξενία και κατέληξε λέγοντας στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: