11 Ιουνίου 2011

Άξιον εστίν


Πλησίον της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος του Αγίου Όρους, ευρίσκεται τοποθεσία όπου σχηματίζεται μεγάλος λάκκος και ο τόπος αυτός ονομάζεται «Άδειν» που σημαίνει ‘‘ψάλλειν’’. Σ’ ένα από τα κελιά της περιοχής, που είναι αφιερωμένο στην Παναγία, ασκήτευε ένας Γέροντας μαζί με τον υποτακτικό του. Επιθυμήσας ο Γέρων να μεταβεί στην Σκήτη του Πρωτάτου για να παρακολουθήσει την Ιερά Αγρυπνία που ετελείτο κάθε Κυριακή, άφησε μόνο τον μαθητή του, και αφού του έδωσε εντολή να αναγνώσει την ακολουθία του, αναχώρησε το εσπέρας του Σαββάτου...

Κατά την απουσία του, άγνωστος μοναχός επισκέφτηκε το κελί και φιλοξενήθηκε την νύχτα εκείνη από τον υποτακτικό. Κατά το μεσονύκτιο, ηγέρθησαν και άρχισαν να ψάλλουν τον Όρθρο. Φθάνοντας στη θ΄ ωδή, ο μοναχός του κελιού έψαλλε την «Τιμιωτέρα των Χερουβίμ…», ενώ ο ξένος μοναχός άρχιζε διαφορετικά τον ύμνο προτάσσοντας με γλυκύ τρόπο το «Άξιον εστίν ως αληθώς, μακαρίζειν σε την Θεοτόκον, την αειμακάριστον και παναμώμητον, και Μητέρα του Θεού ημών», και συνέχιζε με το «Την Τιμιωτέρα…».
Ακούγοντας για πρώτη φορά ο μοναχός του κελιού να ψάλλεται τόσο όμορφα ο ύμνος αυτός, του ζήτησε να γράψει τον ύμνο ώστε να τον ψάλλει και εκείνος προς τιμήν της Παναγία. Όμως, επειδή δεν είχε μελάνι και χαρτί για να τον γράψει, του ζήτησε μία πλάκα, πάνω στην οποία έγραψε με το δάχτυλο τον ύμνο του «Άξιον εστίν…» και τα γράμματα χαράχτηκαν με θαυμαστό τρόπο πάνω στην πλάκα, λέγοντας στον μοναχό να ψάλλουν στο εξής μ’ αυτό τον τρόπο τον ύμνο όλοι οι Ορθόδοξοι, γενόμενος άφαντος. Έκτοτε, μαρτυρείτε ότι ο άγνωστος εκείνος μοναχός, ήταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, που είχε αποσταλεί από τον Θεό!
Επιστρέψας ο Γέρων από την Αγρυπνία, άκουσε τον υποτακτικό του να ψάλλει το «Άξιον εστίν…» όπως του παρήγγειλε ο Άγγελος, δείχνοντάς του την πλάκα που ήταν χαραγμένος ο ύμνος. Θαυμάζοντας ο Γέρων το γεγονός, μετέφερε μαζί με τον μαθητή του την πλάκα στο Πρωτάτο όπου διηγήθηκαν το θαύμα σ’ όλους τους Γέροντες, οι οποίοι δοξάζοντες τον Θεό και την Παναγία απέστειλαν την αγγελοχάρακτη πλάκα στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και στον αυτοκράτορα!Από τότε, ο αρχαγγελικός αυτός ύμνος ψάλλεται σ’ όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και η Εικόνα της Θεοτόκου που υπήρχε στο κελί του επονομαζόμενου «Άξιον εστίν», μεταφέρθηκε στην Εκκλησία του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους και τοποθετήθηκε στο ιερό σύνθρονο, εντός του Αγίου Βήματος. Τελείται δε, στις 11 Ιουνίου η σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τω «Άδειν», ήτοι η υπό του Αρχαγγέλου Γαβριήλ παράδοσις του ύμνου «Άξιον Εστίν».
σ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: