9 Σεπτεμβρίου 2010

Book café ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ στη Σεούλ της Κορέας

της Αθανασίας Κοντογιαννακοπούλου
Μετά την αναδιοργάνωση προ τριετίας του εκδοτικού οίκου της Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας KOREAN ORTHODOX EDITIONS, και την μετάφραση και έκδοση πολλών και αξιόλογων βιβλίων μέχρι τώρα, η ιδέα της δημιουργίας και ενός βιβλιοπωλείου της Μητροπόλεως για την διακίνηση των ορθόδοξων βιβλίων ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο.
Το ανθρωπίνως ανυπέρβλητο εμπόδιο για την υλοποίηση της ιδέας αυτής, της ελλείψεως δηλαδή των οικονομικών πόρων για την αγορά ή, τουλάχιστον, την ενοικίαση κατάλληλου χώρου σε κεντρικό μέρος της Σεούλ αντιμετώπισε η επιτροπή εκδόσεων με την ανακαίνιση μιας παλαιάς ευρύχωρης αίθουσας στον προαύλιο χώρο του Ιεραποστολικού Κέντρου Σεούλ. Το κόστος μετατροπής της αίθουσας σε βιβλιοπωλείο ανήλθε στο ποσόν των 20.000 ευρώ...

 Και έγινε κατά κοινή ομολογία ένας πολύ ζεστός και φιλόξενος χώρος με χάρη και γούστο πού έκανε όλους τούς πιστούς, Κορεάτες καί μη, να εκφρασθούν με ενθουσιασμό. Να πως εκφράζεται π.χ. ένας καθηγητής Αγγλικών στο e-mail πού έστειλε σε πολλούς αποδέκτες: Το νέο βιβλιοπωλείο είναι πανέμορφο. Καί είναι προφανές ότι η όλη διαρρύθμιση του χώρου έγινε κατόπιν πολλής σκέψης και μελέτης. Η επίπλωση, ο φωτισμός, ο τρόπος παρουσίασης των βιβλίων, των εικόνων καί λοιπών ειδών ευλαβείας, όλα μαζί συνθέτουν πολύ αρμονικά αισθητική, λειτουργικότητα καί άνεση.
Στά εγκαίνια του νέου βιβλιοπωλείου, πού τελέστηκαν την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009, μετά την πανηγυρική θεία Λειτουργία καί το εορταστικό γεύμα, επ’ ευκαιρία της εορτής του πανηγυρίζοντας Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου Σεούλ, συμμετείχαν πολλοί άνθρωποι με έκδηλη στα πρόσωπα την χαρά καί την προσμονή να μπουν μέσα στο βιβλιοπωλείο.
Έξω από το βιβλιοπωλείο, παρά το τσουχτερό κρύο, περίμεναν όλοι υπομονετικά την τελετή των θυρανοιξίων. Κόπηκε η καθιερωμένη κορδέλα, έγινε ο Αγιασμός κατά τον οποίο διαβάστηκε ειδική ευχή για εγκαίνια βιβλιοπωλείου, πού είχε προετοιμασθεί ιδιαιτέρως για την περίπτωση καί στη συνέχεια ο Επίσκοπος σκιαγράφησε σε μια σύντομη προσλαλιά του το νόημα καί τον σκοπό του Book Cafe ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ:
«Τα σημερινά εγκαίνια του βιβλιοπωλείου μας είναι μία μεγάλη ευλογία, για την οποία ευγνωμονούμε εκ βαθέων τον Θεό. Επιλέξαμε για τίτλο του βιβλιοπωλείου την πολύ σπουδαία ελληνική λέξη "Φιλοκαλία", πού σημαίνει τον άνθρωπο πού είναι φίλος του κάλλους.. Μ' άλλα λόγια τον φιλοκαλικό άνθρωπο, πού αγαπάει τον Θεό καί την Δημιουργία Του, γιατί Εκείνος τα έπλασε όλα "καλά λίαν".
Επιλέξαμε αυτόν τον τίτλο για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ό,τι κάνουμε για τον Θεό πρέπει να είναι όμορφο, ανθρωπίνως τέλειο. Καί δεύτερον, όσοι μπαίνουν μέσα στο βιβλιοπωλείο να αισθάνονται όμορφα. Να απολαμβάνουν το κάλλος της ορθόδοξης διδασκαλίας καί της ορθόδοξης τέχνης. Να γίνονται άνθρωποι με φιλοκαλικά αισθήματα καί να μεταδίδουν το κάλλος καί στούς άλλους "γιατί το κάλλος θα σώσει τον κόσμο", όπως λέει καί ο μεγάλος Ντοστογιέβσκι.
Έτσι λοιπόν, το βιβλιοπωλείο αυτό θέλουμε να γίνει ένα ζεστό "αρχονταρίκι" πολλαπλών χρήσεων. Να είναι ένα πνευματικό στέκι για όσους θέλουν να ξεφυλλίσουν ένα βιβλίο πίνοντας δωρεάν καφέ καί ακούγοντας μουσική. Για όσους θέλουν να επισκεφτούν ορθόδοξους ιστοχώρους στον διαθέσιμο υπολογιστή. Για συζητήσεις γύρω από θέματα ορθόδοξης πνευματικότητας. Για συναντήσεις της νεολαίας της Εκκλησίας μας, η οποία θα έχει καί την ευθύνη του χώρου. Για όσους θέλουν να αγοράσουν κάτι για τον εαυτό τους ή για δώρο, κ.λ.π.
Τελειώνοντας επιθυμώ να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν με ιδέες, με προσωπική εργασία, αλλά καί με χρήματα για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο του Book Café της Εκκλησίας μας. Επίσης ευχαριστώ όλους τους παρευρισκομένους καί ιδιαιτέρως τούς μουσικούς καί τα μέλη τής χορωδίας πού εθελοντικά δέχτηκαν να μας χαρίσουν το μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, πού ευθύς αμέσως θα ακολουθήσει».
Το μουσικό πρόγραμμα, το οποίο παρουσίασαν μέλη της χορωδίας της ενορίας του Αγίου Νικολάου, αλλά καί φίλοι τους μουσικοί, πού ήρθαν εθελοντικά για να συμμετάσχουν στον εορτασμό, ήταν πραγματικά εξαιρετικό καί δημιούργησε συγκίνηση στους ακροατές.
Βαθιά συγκίνηση επίσης προκάλεσε καί το δώρο με τις ευχές πού έστειλε από το μοναστήρι, στο οποίο διαμένει ο πολυσέβαστος σε όλους μας Μητροπολίτης Πισιδίας π. Σωτήριος κατά την τελετή των εγκαινίων. Στις δύο κορδέλες του πανέμορφου φυτού εσωτερικού χώρου εκτός από τα συγχαρητήρια ήταν γραμμένο καί το ψαλμικό: "Λύχνος τοις ποσίν μου, ο λόγος σου καί φώς ταις τρίβοις μου" (Ψαλμ. 118:13).
Το Book Cafe ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ήταν, κατά κοινή ομολογία, κάτι πού έλειπε. Αυτό επιβεβαιώνεται καί από το γεγονός ότι οι άνθρωποι πού το επισκέπτονται, ορθόδοξοι καί μη, δεν θέλουν να φύγουν. Ορισμένοι μένουν στον χώρο μέχρι πού βραδιάζει. Καί φεύγουν πολύ χαρούμενοι.
Το ίδιο συμβαίνει καί στο Book Cafe ΛΟΓΟΣ της ενορίας του Αγίου Παύλου στο Ιντσόν, πού ιδρύθηκε δύο μήνες αργότερα καί εγκαινιάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2010. Ο προϊστάμενος του ναού π. Δανιήλ Να με τους συνεργάτες του δημιούργησαν έναν πολύ όμορφο χώρο, ο οποίος επειδή βρίσκεται στην συμβολή των δύο δρόμων μπροστά από τον ναό προσελκύει την προσοχή των περαστικών καί γίνεται σημείο ορθόδοξης μαρτυρίας στην περιοχή.
Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!
(Από το περιοδικό της εξωτερικής Ιεραποστολής "Πάντα τα Έθνη")

Δεν υπάρχουν σχόλια: