13 Μαΐου 2010

Χελιδονίσματα στην Πέργαμο

της Βιργινίας Κρητικού - Ζούρου
Τέσσερα χρόνια πέρασαν από την τελευταία Θεία λειτουργία που τελέστηκε στον ερειπωμένο ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πέργαμο. Ο επιστήθιος μαθητής Ιωάννης έδρασε στην ευρύτερη περιοχή και ίδρυσε την Εκκλησία της Περγάμου. Χτισμένη στο χώρο του αρχαίου ναού του Αιγύπτιου θεού Σεράπιδος. Μία από τις επτά Εκκλησίες που αναφέρει ο Ευαγγελιστής στο βιβλίο της Αποκάλυψης που συνέγραψε στην Πάτμο. Η ερειπωμένη Βασιλική με τα κόκκινα τούβλινα τείχη είναι επιβλητική και μεγαλοπρεπής ακόμη και σήμερα. Έχει τη δυναμική που αλλοιώνει το χρόνο!...

Το Σάββατο 8 Μαΐου 2010 ο χώρος βρήκε τον παλιό του χαρακτήρα. Μετατράπηκε σε είσοδο ζωής αιωνίου! Τελέστηκε, εδώ, Θεία Λειτουργία χοροστατούντος, ενός σύγχρονου Ιωάννου Θεολόγου, του Μητροπολίτου Περγάμου. Συνπροσευχόμενοι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη και πλήθος προσκυνητών από τη Μυτιλήνη με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Κύριλλο, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το μοσχοθυμίαμα ευωδίασε. Οι φλόγες των κεριών αντιστάθηκαν στο λεπτό αεράκι. Έμειναν αναμμένες μέχρι το τέλος. Λαμπρινές. Οι ευχαριστιακοί ύμνοι και «το αγαπάτε αλλήλους» ξεχύθηκαν στον ανοιχτό ουρανό προς κάθε κατεύθυνση. Στα πέρατα της οικουμένης. Το παρόν ενώθηκε με το παρελθόν και το μέλλον. Μνημονεύτηκαν ονόματα μαρτύρων που με το αίμα τους αγίασαν τα χώματα τούτα. Το όνομα του Αγίου Αντίπα. Προστάτη των οδοντιάτρων που έζησε περί το 70μ.χ. και ήταν ένας από τους πρώτους Χριστιανούς της Περγάμου. Χειροτονήθηκε επίσκοπος της πόλης πιθανόν από τον ίδιο τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο.
Χελιδονίσματα στον ουρανό! Πουλιά πέταξαν σε σχηματισμούς πάνω από τα κεφάλια μας. Με γρήγορες κινήσεις χαράς δήλωναν τη συμμετοχή τους στο γεγονός. Μετέφεραν το μήνυμα αγάπης που απηύθυνε από εδώ ο Άγιος Ιωάννης προς κάθε λαό σ ολόκληρο τον κόσμο. «Εδώ υπάρχει ένα κομμάτι της ψυχής μας! Ένα κομμάτι της Ορθοδόξου ψυχής της Ρωμηοσύνης. Εδώ είναι «η Ζωή εν τάφω», αλλ η Ζωή δεν αποθνήσκει, καν εν τάφω οική!... Ήρθαμε δια να πούμε στους πατέρες μας ότι δεν τους ελησμονήσαμεν. Ότι εις την καρδιά μας ζουν πάντοτε, όπως και αι ψυχαί των ζουν αιωνίως εν χειρί Θεού, μαζί με τα άλλα πνεύματα δικαίων τετελειωμένων! Ήλθαμε δια να τους ψάλουμε το Χριστός Ανέστη! », τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Πατριάρχης.
Χελιδονίσματα στον ουρανό! Μια προτροπή από ψηλά. Χαμηλές πτήσεις χελιδονιών με λεπτό θρόισμα. Μεταφέρουν στον αιθέρα ένα αίσθημα ειρήνης που δεν πρέπει να χάνουμε. Ούτε ως πρόσωπα, ούτε ως λαός. Κι αν ο κόσμος γύρω μας είναι ανάκατος, εμείς ας επιμείνουμε σε τρόπους ειρηνικούς. Ας αντισταθούμε σε εκείνα που μας χωρίζουν κι ας καλλιεργήσουμε εκείνα που μας ενώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: